Pizza. Guľatá pochúťka z Talianska alebo Ameriky.

Pokiaľ ide o pizzu tak máme dva druhy pizze. Jedna je z Ameriky a je to skôr taká buchta a druhá je z Talianska a tá je oveľa častejšie predávaná v našich končinách. Americký typ pizze je tu možné tiež nájsť ale nie je tak častý. Na ten americký štýl sa používajú trochu iné metódy a pomôcky na pečenie než na ten taliansky. Keďže je ten americký typ pizze menej známy a mnoho ľudí, ktorí ho už mali si ani neuvedomujú, že ho mali, tak sa pozrieme hlavne na neho. Ide o štýl pizze, kde záleží veľa na nadýchanosti cesta. Nie je to ako u talianskej pizze, kde chceme mať cesto čo možno najtenšie uprostred a chrumkavé na krajoch. Tu je nutné dbať hlavne na to, aby to bola skôr taká dokonale guľatá buchta. Na dosiahnutie tohto tvaru, a hlavne výšky sa používajú formy na pizzu.

Formy na pizzu majú vysoký okraj a sú stavané skôr na americký typ pizze.

Forma na pizzu je urobená tak, aby bola pizza upečená v nej dokonale guľatá, a hlavne držala tvar, aj keď je trochu vyššia. Preto sa skôr používa na americký typ pizze, kde je naozaj potrebné tohto tvaru a výšky docieliť. U Talianskeho typu zasa potrebujeme, aby sa pizza pekne rozpľasla a bola čo možno najtenšia. Na jej presnom tvare zas až tak nezáleží. Toto je teda veľmi veľká odlišnosť. Forma na pizzu tu teda nie je potrebná. Namiesto nej sa na taliansky typ pizze používa skôr kameninový podklad pece alebo špeciálny perforovaný alebo sieťovaný plech, na ktorý sa pizza položí. Tieto plechy sú bez okrajov, a tak môže pizza voľne „dýchať“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *